Houten vloeren leggen

Zwevend geluiddempend

Zwevend met een geluiddempende ondervloer!

Het leggen van een zwevende vloer op een geluiddempende ondervloer heeft een groot voordeel ten opzichte van de standaard ondervloer en dat is dat deze ondervloer voor extra geluiddemping zorgt die kan oplopen tot 11 dB. Daarom wordt een dergelijke ondervloer altijd aanbevolen wanneer vloeren zwevend in appartementen worden gelegd.

De belangrijkste vereiste voor het leggen van een zwevende vloer is dat de ondervloer vlak genoeg is. Om het hout te beschermen wordt er allereerst een dampwerende folielaag op de ondervloer gelegd. Daar boven op wordt een ondertapijt gelegd dat zorgt voor geluiddemping en isolatie. Hier boven op wordt uiteindelijk de vloer gelegd. Afhankelijk van de breedte van de ruimte, zal er tussen de houten vloer en de muur 1 tot 2 cm ruimte worden overgehouden zodat er speling is voor de vloer om te werken. De ruimte die er ontstaat word netjes afgewerkt door een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

Een gespijkerde vloer ligt geheel vast gefixeerd waardoor de natuurlijke werking deels wordt tegengegaan. Dit geeft de vloer een wat solide gevoel en uitstraling.

De belangrijkste vereiste voor het verlijmen van de vloer is dat de ondervloer vlak en sterk genoeg is. Wanneer dit het geval is, wordt de vloer direct op de ondervloer verlijmd. Wanneer de ondervloer niet vlak of sterk genoeg is zal dit eerst moeten worden opgelost. Dit gebeurt door spaanplaat aan de ondervloer te bevestigingen, deze eventueel te schuren en vervolgens de vloer er op te lijmen. Een verlijmde vloer zit muurvast, hierdoor kan het hout niet werken, wat er voor zorgt dat de vloer altijd strak blijft zitten. De randen om de vloer worden netjes afgewerkt met een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

V

VOORDELEN


  • Geluiddemping. Zorgt voor extra geluidsdemping tot 11 dB
  • Het is zeer betaalbaar. Het is daarom ook de goedkoopste manier van leggen.
  • Gemakkelijk te verwijderen. Een zwevende vloer kan je er heel gemakkelijk, zonder veel moeite, uithalen voor eventuele verhuizing of voor reparatie.

N

NADELEN


  • Natuurlijke werking van hout. Door de diverse invloeden van de luchtvochtigheidsgraad kan de vloer gaan werken. Gevolgen hiervan zijn dat wanneer de vochtigheidsgraad stijgt, de vloer uitzet. Hierdoor komen de planken strakker tegen elkaar aan te liggen. Als de vochtigheidsgraad daalt dan krimpt de vloer. Hierdoor kunnen de planken uit elkaar gaan liggen.

Om er voor te zorgen dat de planken minder uit elkaar gaan liggen kan bij het leggen ook gebruik worden gemaakt van Elastilon. Dit is een wat plakkende en stroeve ondervloer. Meer info over Elastilon vindt u hier.Conclusie

  • Klinkt als een echte houten vloer met een uitstekende geluiddemping
  • Ideaal voor appartementen en bovenwoningen
  • Isoleert warmte goed
  • Leggen op een vloerverwarming is mogelijk
  • Reductie van geluid tot max 11 dB


Heeft u nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Contact