Houten vloeren leggen

Zwevend Leggen

Zwevend leggen houdt in dat de vloer los gelegd wordt op een ondervloer zonder lijm of spijkers.

Een zwevende vloer wordt los gelegd op de ondervloer zonder gebruik te maken van lijm of spijkers. Niet alle vloeren kunnen zwevend worden gelegd. De belangrijkste vereiste voor het leggen van een zwevende vloer is dat de ondervloer vlak genoeg is. Om het hout te beschermen wordt er allereerst een dampwerende folielaag op de ondervloer gelegd. Daar boven op wordt een ondertapijt gelegd dat zorgt voor geluiddemping en isolatie. Hier boven op wordt uiteindelijk de vloer gelegd. Afhankelijk van de breedte van de ruimte, zal er tussen de houten vloer en de muur 1 tot 2 cm ruimte worden overgehouden zodat er speling is voor de vloer om te werken. De ruimte die er ontstaat word netjes afgewerkt door een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

De werking van het hout kan geminimaliseerd worden door het vochtigheidspercentage in het huis zo constant mogelijk te houden. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger.

Het zwevend leggen van de vloer is een zeer gangbare en betaalbare manier om een vloer te leggen. Hieronder bespreken we een aantal voor- en nadelen van het zwevend leggen van de vloer.

V

VOORDELEN


  • Het is zeer betaalbaar. Het is daarom ook de goedkoopste manier van leggen.
  • Gemakkelijk te verwijderen. Een zwevende vloer kan je er heel gemakkelijk zonder veel moeite uithalen voor een eventuele verhuizing of voor een reparatie.

N

NADELEN


  • Natuurlijke werking van hout. Door de diverse invloeden van de luchtvochtigheidsgraad kan de vloer gaan werken.Gevolgen hiervan zijn dat wanneer de vochtigheidsgraad stijgt, de vloer uitzet. Hierdoor komen de planken strakker tegen elkaar aan te liggen. Als de vochtigheidsgraad daalt dan krimpt de vloer. Hierdoor kunnen de planken uit elkaar gaan liggen.

Om er voor te zorgen dat de planken minder uit elkaar gaan liggen kan bij het leggen ook gebruik worden gemaakt van Elastilon. Dit is een wat plakkende en stroeve ondervloer. Meer info over Elastilon vindt u hier.Zwevend leggen in appartementen

In de meeste gevallen moeten vloeren in appartementen of bovenwoningen geplaatst worden met een geluidsreductie die zit tussen de 5 dB en de 10dB. In combinatie met een geluidsdempende ondervloer is het zevend leggen hiervoor een uitstekende oplossing. Het zevend leggen van een vloer is daarom ook zeer geschikt voor zowel bestaande woningen als voor nieuwbouwwoningen.


Conclusie

  • Klinkt als een echte houten vloer met redelijke geluiddemping
  • Isoleert warmte goed
  • Leggen op een vloerverwarming is mogelij
  • Reductie van geluid 5 - 10 dB


Heeft u nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Contact