Houten vloeren leggen

Legpatronen

Naast het standaard rechte plankenpatroon is het ook mogelijk om planken in een patroon te leggen.

De meest voorkomende patronen zijn Visgraat en Hongaarse punt. Daarnaast kan er nog gelegd worden in een tegelpatroon. Al deze patronen kunnen worden toegepast met een bies. Het leggen in een patroon kan de vloer een klassieke uitstraling geven. Indien er echter voor wordt gekozen om een groot formaat visgraat te nemen met een lichte of hele donkere tint dan kan het juist weer een hele moderne uitstraling geven. Kortom u kunt alle kanten op wat betreft visgraat en Hongaarse punt.

De meest voorkomende patronen zijn Visgraat en Hongaarse punt. Daarnaast kan er nog gelegd worden in een tegelpatroon. Al deze patronen kunnen worden toegepast met een bies.

Hieronder bespreken we de verschillende opties.
  • Visgraat
  • Hongaarse punt
  • Tegelpatroon
  • Plankenpatroon

Visgraat -

Het visgraat patroon is het meest bekende legpatroon. Visgraat vloeren kunnen in vrijwel elke gewenste houtsoort worden uitgevoerd. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor een bies te kiezen. Enkele veel voorkomende maten van visgraat zijn:
7x35cm , 10x50cm, 12x60cm, 15x75cm , 18x90cm, 21x105cm.

De lengte is vaak 4 of 5 keer de breedte van de plank. Ook in appartementen is het mogelijk om visgraat te leggen en toch aan de vereiste 10dB norm te voldoen. Neem contact met ons voor meer informatie hierover.

Hongaarse punt-

Hongaarse punt wordt nogal eens verward met visgraat. Het verschil is dat de vloerdelen in een hoek tegen elkaar aan vallen. De uitstraling van een Hongaarse punt kan wat "rustiger" moderner overkomen dan een visgraat vloer. Hongaarse punt vloeren kunnen in vrijwel elke gewenste houtsoort worden uitgevoerd. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor een bies te kiezen. Ook in appartementen is het mogelijk om Hongaarse punt te leggen en toch aan de vereiste 10dB norm te voldoen. Neem contact met ons voor meer informatie hierover.

Tegelpatroon -

Het tegelpatroon is een door ons zelf bedacht patroon. Van massieve vloerdelen of samengestelde vloerdelen kunnen tegels gemaakt worden van 40x40cm of 60x60 groot. Deze kunnen vervolgens in verschillende verbanden gelegd worden. Het tegelpatroon is iets anders vergeleken met de 'standaard' patronen zoals visgraat of Hongaarse punt. Vooral bij inrichting van winkels of grote ruimtes kan een houten tegel zeer goed tot zijn recht komen.

Plankenpatroon-

Planken vloeren zijn houten vloeren die worden gelegd in wildverband. Er is geen vooropgesleld plan of patroon hoe de planken komen te liggen. De ene plank is 200 cm lang en de volgende plank 220cm. Elke plank kan feitelijk een andere lengte hebben. Ook komt het voor dat planken vloeren in meerdere breedtes worden gelegd.

Heeft u nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Contact