Houten vloeren leggen

Gespijkerd

Gespijkerd op een houten ondervloer!

Wanneer er een houten ondervloer aanwezig is, binnen de ruimte waar de vloer gelegd moet worden, kan je er voor kiezen om de vloer te spijkeren. De vloer wordt dan "blind" (er zijn geen spijkers zichtbaar) vast geschoten op de aanwezige houten ondervloer. Het gespijkerd leggen is zeer geschikt voor relatief oudere huizen (1950-1960) waar de bestaande vloeren al vaak van hout zijn.

Een gespijkerde vloer ligt geheel vast gefixeerd waardoor de natuurlijke werking deels wordt tegengegaan. Dit geeft de vloer een strak, solide gevoel en uitstraling.


De belangrijkste vereiste voor het vast spijkeren van de vloer is de aanwezigheid van een houten ondergrond. Wanneer dit het geval is, wordt de vloer direct op de ondervloer vast gespijkerd. Wanneer de ondervloer niet vlak of sterk genoeg is zal dit eerst moeten worden verholpen. Dit gebeurt door eerst spaanplaat aan de ondervloer te bevestigingen, deze eventueel te schuren en vervolgens de vloer er op te lijmen. Een gespijkerde vloer zit goed vast, hierdoor kan het hout niet extreem gaan werken, wat er voor zorgt dat de vloer altijd strak blijft zitten. De randen om de vloer worden netjes afgewerkt door een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

Het vast spijkeren van de vloer is een zeer gangbare manier om een vloer te leggen als u streeft naar een vloer met een strak en solide uitstraling. Hieronder bespreken we een aantal voor- en nadelen van het verlijmen van de vloer op de ondergrond..

V

VOORDELEN


  • Een gefixeerde vloer: de natuurlijke werking van de vloer wordt deels tegengehouden.
  • De planken blijven vast op een plaats liggen waardoor de werking en het verschuiven van de planken wordt tegengegaan.

N

NADELEN


  • Een vast geschoten vloer kan niet ongeschonden verwijderd worden.

Conclusie

  • Een gefixeerde vloer
  • Strak en solide
  • Planken blijven vast op de plaats


Heeft u nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Contact