Houten vloeren leggen

Gelijmd

Vast verlijmd aan de ondergrond of spaanplaat!

Een houten vloer kan ook gelijmd worden aan de ondergrond. Dit kan echter alleen op een harde ondergrond zoals een cementdekvloer of een tegelvloer. Het lijmen van de houten vloer kan vaak rechtstreeks op de bestaande vloer gedaan worden door de lijm er op te strijken en de vloerdelen in de lijm te zetten. Wanneer de ondervloer ongelijk is of in hele slechte staat verkeert kan er, om dit probleem op te lossen, eerst een spaanplaat tussenlaag worden geplaatst. Deze wordt dan eerst zo goed mogelijk aan de ondervloer vast gelijmd. Wanneer de ondervloer ongelijk is, wordt deze eerst gelijk geschuurd. Wanneer de ondervloer egaal is kan de vloer op de spaanplaat gelijmd worden.

Een verlijmde vloer ligt geheel vast gefixeerd waardoor de natuurlijke werking deels wordt tegengegaan. Dit geeft de vloer een strak, solide gevoel en uitstraling.


De belangrijkste vereiste voor het verlijmen van de vloer is dat de ondervloer vlak en sterk genoeg is. Wanneer dit het geval is, wordt de vloer direct op de ondervloer verlijmd. Wanneer de ondervloer niet vlak of sterk genoeg is zal dit eerst moeten worden opgelost. Dit gebeurt door eerst spaanplaat aan de ondervloer te bevestigingen, deze eventueel te schuren en vervolgens de vloer er op te lijmen. Een verlijmde vloer zit muurvast, hierdoor kan het hout niet werken, wat er voor zorgt dat de vloer altijd strak blijft zitten. De randen om de vloer worden netjes afgewerkt door een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

Het verlijmen van de vloer is een zeer gangbare manier om een vloer te leggen als u streeft naar een vloer met een strak en solide uitstraling. Hieronder bespreken we een aantal voor- en nadelen van het verlijmen van de vloer op de ondergrond.

V

VOORDELEN


  • Een gefixeerde vloer: de natuurlijke werking van de vloer wordt deels tegengehouden.
  • Strak en solide: een strak solide gevoel en uitstraling
  • Loopgeluid reductie: het zogenaamde "tikken" of "klossen" zal bij een verlijmde vloer niet optreden.

N

NADELEN


  • Het vast lijmen van een vloer is erg arbeidsintensief en daardoor ook relatief duur.
  • Wanneer de vloer is verlijmd kan deze niet gemakkelijk gerepareerd worden of worden meegenomen bij een verhuizing

Om er voor te zorgen dat de planken helemaal geen kant op kunnen, kun je, wanneer de vloer verlijmd is op een houten ondergrond, er ook voor kiezen om de vloer "blind" (de spijkers zie je niet) te spijkeren. Dit zorgt er voor dat de natuurlijke werking van de vloer nog verder wordt tegengehouden.Conclusie

  • Een gefixeerde vloer
  • Strak en solide
  • Loopgeluid reductie


Heeft u nog meer vragen? Neem dan contact met ons op!

Contact